Kas yra odos pigmentacija?

Kas yra odos pigmentacija?

Su įvairiomis odos pigmentacijos problemomis susiduriame bene kiekvienas iš mūsų. Vieni kovoja su po spuogų likusiomis rausvomis dėmelėmis, kiti – su saulės spindulių sukeltomis dėmėmis. Suprasti, kaip atsiranda odos pigmentacija, yra pirmas žingsnis siekiant lygios ir spindinčios odos. Šiame įraše nagrinėjame pigmentacijos tipus, paaiškiname, kaip pigmentai yra gaminami melanocituose ir dalijamės patarimais, kaip rūpintis pigmentuota oda.

Kokie yra pigmentacijos tipai?

Odos pigmentacija gali skirtis pagal tai, kas paskatino ją susidaryti. Tai apima tokius veiksnius, kaip genetika, saulės poveikis, amžius, tam tikros odos būklės ar ligos. Pagrindiniai pigmentacijos tipai yra keli: melazma, lentigo ir použdegiminė hiperpigmentacija. Melazma dažniausiai atsiranda ant odos paviršiaus kaip tamsios dėmės ant veido ar rankų, o labiausiai ši hiperpigmentacijos rūšis būdinga moterims. Labai dažnai melazma pasireiškia dėl hormoninių pokyčių: po nėštumo ar pradėjus/nustojus vartoti kontraceptikus. Lentigo yra kita hiperpigmentacijos rūšis, kuri atsiranda dėl ilgalaikės saulės (UV) spinduliuotės. Šio tipo pigmentacijos gana paprasta išvengti nuolat naudojant priemones su SPF ir vengiant per dažno buvimo saulėje. Na, o použdegiminė hiperpigmentacija yra mažai kam žinoma pigmentacijos rūšis, tačiau daugelis su ja yra susidūrę, ypač tie, kurie nuolat kovoja su spuogais ar turi aknę. Tai yra tamsios dėmelės, kurios atsiranda po odos pažeidimo, pavyzdžiui, spuogų.

Svarbu yra suprasti, kaip pigmentas melaninas gaminamas odos ląstelėse melanocituose.

Kiekvieno iš mūsų odoje yra ląstelės, vadinamos melanocitais. Šias ląsteles galite įsivaizduoti kaip savo plaštaką – delno viduryje yra branduolys, „valdantis“ pigmento susidarymą, o pirštai yra lyg šių ląstelių dendritai. Per dendritus susidaręs pigmentas melaninas patenka į kitas odos ląsteles. Ar žinojote, kad melanino kaupimasis odos ląstelėse yra natūrali odos apsauginė reakcija? Būnant saulėje pigmentas melaninas „apgaubia“ kitų odos ląstelių branduolius ir taip apsaugo jas nuo DNR pažaidų. O sugijus spuogui susiformavusi rusva dėmelė yra ne kas kita, kaip melanocitų reakcija į uždegimą, dėl kurio ir suaktyvėja pigmento susidarymas. Taigi, turėti pigmentinių dėmių yra normalu, nes taip mūsų oda apsisaugo! Odos pigmentacija yra lyg biologinis įspėjimas, kad turime papildomai pasirūpinti savo oda. 

Patarimai, kaip prižiūrėti pigmentuotą odą.

Apsauga nuo saulės. Dienos metu, net ir žiemą rekomenduojame naudoti apsauginį kremą nuo saulės su SPF (SPF 30 arba didesnį). Prisiminkite, kad debesuotomis dienomis saulės spinduliai taip pat gali paveikti odą ir sukelti pigmentaciją.

Švelnus odos valymas. Venkite agresyvių odos priežiūros priemonių, kurios gali sukelti odos uždegimą ir padidinti pigmentacijos riziką. Rinkitės švelnias, odą raminačias priemones, tačiau nebijokite naudoti švelniai odą eksfolijuojančias priemones, tinkančias būtent jūsų odos tipui. Kadangi oda nuolat atsinaujina, gilesniuose odos sluoksniuose susidaręs pigmentas nuolat „kyla“ link viršutinio sluoksnio iki kol tampa matomas. Taigi, tinkama odos eksfoliacija padeda pašalinti pigmentines dėmes.

Tinkami aktyvieji ingredientai. Ieškokite kosmetikos produktų, kurių sudėtyje būtų ingredientų, tokių kaip vitaminas C, niacinamidas, azelaino rūgštis. Būtent šie ingredientai geba šviesinti pigmentines dėmes ir suvienodinti veido odos toną.

Profesionalios procedūros. Profesionalios kosmetologinės procedūros, tokios kaip cheminis odos šveitimas rūgštimis arba specializuotais aparatais, šviesos terapija ar kitos, gali padėti spręsti pigmentacijos sukeltas odos problemas. 

Atminkite, kad kiekvieno žmogaus oda yra unikali, todėl svarbu rasti būtent jums tinkančią odos priežiūros rutiną. Mūsų odos priežiūros specialistai gali padėti atrasti geriausią būdą rūpintis jūsų specifiniais odos poreikiais ir spręsti pigmentacijos problemas, tad jei turite klausimų - drąsiai rašykite mums per socialinius tinklus!