Odos pigmentacijos priežastys ir priežiūra

Odos pigmentacijos priežastys ir priežiūra

Strazdanos, rudos dėmelės, įvairūs odos patamsėjimai – visi šie odos elementai yra vadinami pigmentinėmis dėmėmis. Tačiau ar žinai, kas vyksta mūsų visų odoje atsiradus pigmentacijai?

Odos pigmentacija yra procesas, kurio metu specializuotos odos ląstelės melanocitai gamina pigmentą melaniną, kurį išskiria į aplinkinius audinius ir kurį kaupia keratinocitai. Pigmentas suteikia odai, plaukams ir akių ragenai spalvą, o taip pat apsaugo nuo UV spindulių. Pigmentacija gali pasireikšti kaip hiperpigmentacija, kuriai esant odos ląstelės keratinocitai kaupia per daug pigmento melanino, arba hipopigmentacija, kai odos ląstelės melanocitai gamina per mažai pigmento.

Daugeliui kyla klausimas, kokios yra šio proceso priežastys ir ar įmanoma efektyviai pašviesinti erzinančias pigmentines dėmes? Mūsų odos priežiūros specialistai pabrėžia, kad įvairias pigmentacijos rūšis gali sukelti šie veiksniai:

  • Saulės spinduliai;
  • Hormonų pokyčiai organizme (dažnai dėl hormonų disbalanso pigmentacija atsiranda nėščiosioms arba vartojant hormoninius kontraceptikus);
  • Senėjimas;
  • Paveldimumas;
  • Odos pažeidimai, tokie kaip použdegiminė pigmentacija atsiranda odos vietose po spuogų, ypač juos išspaudus;
  • Cheminės medžiagos. Kai kurie aktyvieji ingredientai, ypač stiprios rūgštys, kurias naudoja odos priežiūros produktų ar kosmetikos gamintojai, gali sukelti odos pigmentacijos padidėjimą naudojant juos netinkamai;
  • Kai kurios ligos, pavyzdžiui, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, gali sukelti odos pigmentacijos padidėjimą.

Pigmentuota oda yra jautri saulės spindulių poveikiui ir kaip viena efektyviausių odos priežiūros priemonių yra saulės kremas su SPF. Rekomenduojama naudoti aukšto SPF faktoriaus (nuo 30 iki 50) saulės kremą, kuris apsaugos tiek nuo UVB, tiek nuo UVA spindulių. Be to, rekomenduojama kartu naudoti produktus, kuriuose yra antioksidantų, padedančių mažinti laisvųjų radikalų žalą.

Odos priežiūros specialistai išskiria kelis aktyviuosius ingredientus, kurie efektyvūs sprendžiant pigmentuotos odos problemas. Tai yra odą šviesinantys ir eksfoliaciją skatinantys agentai, tokie kaip retinoidai, vitaminai C ir E, taip pat alfahidroksi rūgštys (AHA) ir betahidroksi rūgštys (BHA). Vis dėl to, reikėtų nepamiršti drėkinti odą ir pasirūpinti apsauginiu hidrolipidiniu barjeru, kuris padeda odai natūraliai apsisaugoti nuo saulės daromos žalos. 

Moon Cosmetics specialistai rekomenduoja naudoti produktus su stabilia vitamino C forma ir laikytis tokios priežiūros rutinos: