Kaip naudoti retinolį?

Kaip naudoti retinolį?

Retinolis priklauso junginių grupei, vadinamai retinoidais. Šie aktyvieji ingredientai yra viena iš tų stebuklingų sudedamųjų dalių, apie kurią tikriausiai esate girdėję, jei domitės senėjimą stabdančiais kosmetikos produktais.

Kas yra retinoidai?

Retinoidai yra grupė junginių, kurie yra vitamino A dariniai. Jie gali būti natūralūs arba sintetiniai ir yra žinomi dėl savo gebėjimo skatinti odos ląstelių atsinaujinimą. Dėl šios savybės retinoidai yra naudojami sprendžiant įvairias odos problemas, tokias kaip spuogai, pigmentacija, raukšlės ir netgi stiprūs odos tekstūros nelygumai (pavyzdžiui, duobelės, likusios po souogų).

Retinoidai gali būti įvairių formų, kurie skiriasi vienas nuo kito savo stiprumu ir poveikiu odai. Kiekviena forma, patekusi ant mūsų odos paviršiaus veikia per kelis sudėtingus mechanizmus ir yra skirtingai įsisavinama mūsų odos ląstelių. Paprasčiau tariant, kiekviena retinoido forma yra skirtingai „perdirbama“ mūsų odoje iki aktyvios formos, kurią „pasiima“ mūsų odos ląstelės. Nors kiekvienos formos galutinis tikslas yra panašus, skiriasi laikas, per kurį vyksta „perdirbimas“ ir būtent dėl šio laiko kiekviena forma skirtingai dirgina odą. O dabar trumpai aptarkime dažniausiai naudojamus retinoidus!

Retinolis. Tai yra viena iš dažniausiai kosmetikos gaminiuose naudojamų retinoidų formų. Retinolis yra daug švelnesnis nei kiti retinoidai ir gali būti naudojamas ilgesnį laiką, nes mažiau dirgina odą. Jis efektyviai skatina ląstelių atsinaujinimą ir kolageno gamybą odoje, todėl yra puikus pasirinkimas pradedantiesiems!

Retinaldehidas. Ši forma yra šiek tiek stipresnė nei retinolis, tačiau vis dar tinkama jautriai odai. Retinaldehidas greičiau virsta aktyviu retinoidu odoje (mūsų odos ląstelių receptoriai „priima“ tik retinoinę rūgštį), todėl jo poveikis yra greitesnis. Jis taip pat yra geras pasirinkimas tiems, kurie nori intensyvesnio poveikio, bet vis dar baiminasi stiprių odos sudirgimų, kurie įprasti naudojant retinoidus.

Retinoinė rūgštis. Tai yra pati stipriausia retinoidų forma, dažnai naudojama dermatologijoje ir yra puikus sprendimas esant aknei ar ryškiems senėjimo požymiams. Tačiau retinoinė rūgštis gali būti labai dirginanti, todėl rekomenduojama ją naudoti tik pasitarus su kosmetologu arba dermatologu.

Kaip naudoti retinoidus?

  1. Pradėkite lėtai: pradėkite nuo produktų, kuriuose yra mažesnė retinolio (ar kitos retinoido formos) koncentracija ir tokį produktą naudokite tik 2-3 kartus per savaitę, iki kol jūsų oda pripras.
  2. Venkite kitų stiprių aktyvių ingredientų: pradėjus naudoti retinoidus, venkite kitų stiprių veikliųjų medžiagų, skatinančių odos atsinaujinimą (tokių kaip AHA/BHA rūgštys) ar vitaminas C. Tai padės sumažinti odos sudirginimo riziką!
  3. Retinolį naudokite vakare: naudojant retinoidus, oda tampa daug jautresnė saulės spinduliams, todėl geriausia juos naudoti vakare. Dienos metu būtina naudoti plataus spektro apsaugą nuo saulės su SPF 30 ar aukštesniu.
  4. Drėkinkite odą: retinolis skatina odos ląstelių atsinaujinimą, tad natūralu, kad naudojant šį ingredientą laikinai susilpnėja odos apsauginis barjeras, kuris neleidžia odai išgarinti vandens. Todėl naudojant retinolį, papildomai drėkinkite odą ir naudokite švelnius drėkiklius, kurie ramina ir stiprina odos barjerą.
Nepamirškite, kad rezultatai nepasireiškia per naktį. Pirmuosius rezultatus galite pastebėti po kelių savaičių, tačiau galutinis rezultatas bus matomas po kelių mėnesių reguliaraus retinolio naudojimo!