Demodex: mikroskopinės erkutės ant mūsų odos.

Demodex: mikroskopinės erkutės ant mūsų odos.

Kas yra poodinės erkutės arba demodex?

Demodex erkutės yra smulkios erkutės (apie 0,3–0,4 mm ilgio), gyvenančios mūsų odos porose, o daugiausia veido srityje esančiose riebalinėse liaukose, įskaitant ir blakstienų folikulus. Dažniausiai yra aptinkamos dvi šios erkučių rūšys: Demodex folliculorum ir Demodex brevis. Šios erkutės yra natūrali mūsų odos mikrobiomo dalis ir daugeliui žmonių jos nesukelia jokių odos problemų! Tačiau tam tikromis aplinkybėmis jų kiekis odoje pagausėja ir tai gali sukelti odos problemas, tokias kaip rožinė.

Demodex gyvenimo ciklas ir elgsena

Demodex erkutės turi gana paprastą gyvenimo ciklą, kuris trunka apie dvi arba tris savaites. Per šį laiką erkutės maitinasi odos ląstelėmis, riebalais ir kitomis medžiagomis, esančiomis plaukų folikuluose. Dažniausiai šie mikroskopiniai odos gyventojai yra aktyvūs naktį, kai išlenda iš folikulų ir poruojasi ant odos paviršiaus. Svarbu suprasti, kad šios erkutės juda lėtai, vos 8-16 mm per valandą, todėl jų buvimas ant odos nėra pastebimas ar jaučiamas.

Kokias odos problemas sukelia demodex?

Esant tam tikromis aplinkybėmis Demodex erkučių populiacija gali smarkiai išaugti ir sukelti įvairių odos problemų, tokių kaip rožinė (rosacea), aknė ar net blefaritas (blakstienų folikulų uždegimas). Nors rožinės kilmė nėra tiksliai žinoma, mokslininkai spėja, kad šios odos būklės atveju erkutės gali pernešti bakterijas, kurios sukelia uždegimą, arba jų pačių skaičiaus padidėjimas gali sukelti odos sudirgimus. Kitais atvejais, kai erkutės stipriai išplinta, taip pat sukelia stiprų odos uždegimą, niežėjimą ir bėrimus.

Kas sukelia demodex erkučių perteklių?

Susilpnėjus imunitetui, gali susidaryti sąlygos, tinkamos erkučių populiacijai augti. Be to, pastebima, kad poodinių erkučių kiekis pagausėja su amžiumi, nes senstant kinta odos riebalų gamyba ir atitinkamai odos pH. Tačiau reikia neatmesti ir to, kad dažnai demodex erkučių kiekis viršija ribinę vertę, kai netinkamai prižiūrite odą. Nepakankamas veido valymas (ypač netinkamas makiažo nuvalymas) ar per didelis riebalų gamybos stimuliavimas, gali turėti įtakos demodex kiekio padidėjimui.

Ką daryti turint poodinių erkučių?

  1. Laikykitės tinkamos higienos. Reguliarus veido odos plovimas ir tinkama odos priežiūra padeda kontroliuoti erkučių populiaciją. Be to, veidą sausinkite vienkartinėmis servetėlėmis arba tik veidui skirtu rankšluosčiu. Prisiminkite, kad rankšluostyje, kuriuo šluostotės visą kūną ir tinkamai jam neišdžiūvus, gali kauptis daugybė bakterijų!
  2. Naudokite kosmetikos produktus, tinkamus tokiai odos būklei. Dermatologai gali skirti specialius kremus ar losjonus, kuriuose yra metronidazolo (tai yra antibiotikas, tad jį vartoti galima tik pasitarus su gydytoju dermatologu), ar kitų ingredientų, veikiančių prieš demodex erkutes. Be to, tyrimai rodo, kad produktai su azelaino rūgštimi taip pat turi stiprų veikimą prieš demodex erkutes ir padeda spręsti tokias odos problemas, kaip rožinė ar aknė.
  3. Naudokite plataus spektro SPF. Esant padidėjusiam poodinių erkučių kiekiui ir naudojant aktyviai odą veikiančias priemones, dienos metu būtina naudoti SPF.

Demodex poodinės erkutės yra natūralus mūsų odos mikrobiomos komponentas, tačiau tam tikromis sąlygomis šios erkutės gali sukelti įvairius odos uždegimus ar kitas problemas. Jei pastebite simptomus, tokius kaip nuolatinis veido odos paraudimas, niežėjimas ar spuogai, raginame pasikonsultuoti su dermatologu.