Kaip prižiūrėti odą turint hormoninę aknę?

Kaip prižiūrėti odą turint hormoninę aknę?

Hormoninė aknė atsiranda dėl lytinių hormonų, o tiksliau androgenų pokyčių organizme. Ji dažniausiai pasireiškia brendimo metu, tačiau gali tęstis ar pasireikšti iš naujo suaugus, ypač moterims. Androgenai (daugiausiai dihidrotestosteronas) stimuliuoja riebalines liaukas, kurios pradeda intensyviau gaminti sebumą (riebalus), kuris susimaišo su negyvomis odos ląstelėmis ir užkemša poras. Taip sukeliamas uždegimas ir atsiranda spuogai. Taigi, hormoninė aknė gali pasireikšti ne tik brendimo metu, bet ir prieš menstruacinį ciklą, nėštumo metu, turint policistinių kiaušidžių sindromą ar prasidėjus menopauzei.

 

Kaip hormonai skatina odos riebalų išsiskyrimą?

Dihidrotestosteronas (DHT) yra lytinis hormonas, kuris atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant sebumo (odos riebalų) gamybą. Žinant kaip DHT veikia sebumo sekreciją, galime daug efektyviau spręsti tokias odos problemas, kaip aknė.

Riebalinių liaukų ląstelės turi specializuotus receptorius, kurie atpažįsta tik tam tikrus androgenus, pavyzdžiui dihidrotestosteroną. Kai DHT prisijungia prie šių receptorių, riebalinių liaukų ląstelėse aktyvuojamas siganalas „gaminti sebumą“. Taigi, lytiniai hormonai, tiesiogiai prisijungę prie šių ląstelių, skatina odos riebalų (sebumo) gamybą. Be to, DHT skatina riebalinių liaukų ląstelių dauginimąsi, dėl ko padidėja pačios liaukos. Didesnės liaukos gamina daugiau sebumo, kas gali sukelti perteklinį odos riebumą ir su tai susijusias odos problemas.

 

Kaip prižiūrėti odą turint hormoninę aknę?

Turint sunkią hormoninės aknės būklę, tik odos priežiūros specialistas gali rekomenduoti tam tikrus vaistus. Kitais atvejais rekomenduojame naudoti kosmetikos produktus su azelaino rūgštimi, salicilo rūgštimi arba AHA tipo rūgštimis, kurios padeda reguliuoti sebumo gamybą ir mažinti aknės simptomus. Atsižvelgiant į hormoninės aknės kilmę, Moon/Cosmetics odos priežiūros specialistai ir kosmetikos chemikai sudarė odos priežiūros rutiną:

Veido odos prausimas. Rytais ir vakarais naudokite rūgštinį veido prausiklį nuo spuogų. Šiame produkte yra AHA ir BHA rūgščių, kurios švelniai eksfolijuos odą (pašalins negyvąsias odos ląsteles) ir efektyviai pašalins sebumo bei kitų nešvarumų likučius nuo veido odos. Jei jūsų oda kiek jautresnė, rekomenduojame pirmiausiai sudrėkinti veidą ir delnus vandeniu, tada suputoti kelis paspaudimus produkto tarp delnų ir švelniai, masažiniais judesiais prausti veidą. Jei jūsų oda yra pratusi prie rūgščių, pirmiausia produktą aplikuokite ant sausos veido odos ir pamasažavus veidą, šiek tiek sudrėkinkite delnus ir tęskite procedūrą. Po prausimo, veidą šluostykite tik vienkartine servetėle arba tik veidui skirtu rankšluosčiu.

Veido odos tonizavimas. Odos pH daro didelę įtaką ne tik kitų priemonių skvarbai, bet ir tinkamam gerųjų ir blogųjų odos bakterijų balansui. Todėl po prausimo, tonizuokite veido odą toniku, skirtu probleminei arba aknės pažeistai veido odai. Toniku sudrėkinkite delnus ir švelniai įtapšnokite į veido odą. Naudojant įprastai, sudrėkinus vatos diskelius, galite pažeisti ir taip dėl uždegimo sujautrėjusią veido odą.

Serumas. Jei kovojate su stipriai užsikimšusiomis poromis ir uždegiminiais spuogais, naudokite serumą su BHA rūgštimi. Salicilo rūgštis (priklausanti BHA rūgščių grupei) yra tirpi riebaluose, todėl gali patekti giliau į veido odos poras ir jas efektyviai „išvalyti“. Rinkitės serumą nuo spuogų su salicilo rūgštimi, kurio užteks vos kelių lašiukų visam veidui padengti. Jei turite po spuogelių likusių rausvų dėmių, į savo rutiną galite įtraukti serumą su niacinamidu – šis produktas padės ne tik sureguliuoti sebumo perteklių, sumažinti išsiplėtusias poras, bet kartu ir padės greičiau atsikratyti použdegiminės pigmentacijos (pigmentinių dėmių, likusių po suogų).

Kremas. Tinkamiausias kremas probleminei veido odai yra lengvos konsistencijos ir savo sudėtyje neturintis komedogeninių ingredientų. Moon/Cosmetics 2023 metų aukso medalio laimėtojas, drėkinamasis veido kremas yra puikus pasirinkimas tokiai veido odai. Šio kremo sudėtyje yra ir niacinamido, tad produktas padės ne tik drėkinti veido odą, bet ir kovoti su odos riebaluotumu.

Aktyvios priemonės. Kelis kartus per savaitę rekomenduojame naudoti aktyvią priemonę, kuri skatina odos eksfoliaciją ir turi antibakterinį veikimą. Šiuo atveju galima rinktis aktyvųjį veido gelį nuo spuogų su pieno ir salicilo rūgštimis arba kremą su azelaino rūgštimi. Abi priemonės padės pašalinti negyvąsias odos ląsteles, kurios kartu su išskiriamu sebumu sudaro mišinį, užkemšantį odos poras. Tokiu atveju užsikimšus poroms susidaro terpė be deguonies, kurioje pradeda daugintis aknės bakterijos!

Naudota literatūra:

  1. Thiboutot, D. (2004). Hormones and acne: Pathophysiology, clinical evaluation, and therapies. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, 23(3), 188–193.
  2. Zouboulis, C. C., & Degitz, K. (2004). Androgen action on human skin – from basic research to clinical significance. Experimental Dermatology, 13 Suppl 4, 5–10.
  3. Lai, J. J., Chang, P., Lai, K. P., Chen, L., & Chang, C. (2012). The role of androgen and androgen receptor in skin-related disorders. Archives of Dermatological Research, 304(7), 499–510.
  4. Cibula, D., Hill, M., & Fanta, M. (2000). Does obesity diminish the positive effect of oral contraceptives on acne? Gynecological Endocrinology, 14(1), 45–50.
  5. Ottaviani, M., Camera, E., & Picardo, M. (2010). Lipid mediators in acne. Mediators of Inflammation, 2010, 858176.