Pieno egzosomos: odos priežiūros inovacija?

Pieno egzosomos: odos priežiūros inovacija?

Vienas iš įdomiausių atradimų, kuris pastaruoju metu tampa populiariu grožio pramonės tyrimų objektu yra egzosomos. Tai yra itin mažos struktūros, kurios gali pernešti įvairias bioaktyvias medžiagas, tokias kaip lipidai, baltymai, RNR ir kitos. Mokslinėje literatūroje, įskaitant išsamų tyrimą, paskelbtą 2024 m. liepos 11 dieną žurnale Pharmaceutics, minima, kad iš pieno išskirtos egzosomos yra potencialiai efektyvūs komponentai, galintys pagerinti odos priežiūros priemonių veikimą [1].

Kas yra iš pieno išskirtos egzosomos?

Visų pirma, svarbu suprasti, kad egzosomos yra aptinkamos daugelyje fiziologinių skysčių: kraujyje, šlapime, seilėse bei piene [2]. Tai mažos nano dydžio dalelės (30-200 nm dydžio), kurias „paleidžia“ įvairios ląstelės [3]. Egzosomos veikia kaip natūralios transporto priemonės, pernešančios bioaktyvias medžiagas ir kurios gali padėti įvairių odos problemų sprendime. Pieno egzosomos yra ypatingai įdomios kosmetikos chemikams, nes yra puikiai suderinamos su mūsų organizmu ir oda. Tačiau dėl didelio baltymo kazeino kiekio piene, tradiciniai metodai, kurie paprastai naudojami išskirti ir išgryninti egzosomas, nėra tinkami dėl per mažo galutinio produkto grynumo [1]. Todėl tai tampa tikru technologiniu iššūkiu kosmetikos pramonei!

Kodėl pieno egzosomos yra naudingos mūsų odai?

Pieno egzosomos yra žinomos dėl savo gebėjimo pernešti bioaktyvias medžiagas giliai į odą. Tačiau tyrimai, įrodantys šią egzosomų savybę buvo atlikti su laboratorinėmis pelėmis [1] ir keratinocitų bei fibroblastų ląstelėmis in vitro [4]. Galima daryti prielaidą, kad tokią funkciją egzosomos turės ir kosmetikos gaminiuose. Bet kokiu atveju, egzosomos natūraliai turi augimo faktorių, peptidų ir kitų molekulių, kurios skatina ląstelių atsinaujinimą, kolageno gamybą ir gali pagerinti bendrą odos struktūrą!

Oksidacinis stresas ir uždegimas yra pagrindinės odos senėjimo priežastys, nes jos pažeidžia mūsų odos baltymus, lipidus ir DNR. Reaktyviosios deguonies rūšys (ROS) yra dominuojantys laisvieji radikalai odoje ir gali sukelti oksidacinį stresą bei uždegimą. Taigi, pieno egzosomų antioksidacinis poveikis buvo įvertintas nustatant ROS kiekį in vitro pelių fibroblastų ląstelėse, kurios prieš tai buvo paveiktos vandenilio peroksidu (būtent jis „generuoja“ ROS) [1]. Nustatyta, kad pieno egzosomos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeliamais pažeidimais pelių fibroblastų ląstelėse. Kitame tyrime, atliktame 2023 metais su 31 savanoriu nustatyta, kad po 28 dienų drėgmės lygis odoje padidėja apie 5,6% [4]. Didžiausią odos drėgmės lygio padidėjimą pajuto savanoriai, priklausantys 36-45 amžiaus grupei, o kitai amžiaus grupei, nuo 26 iki 35 metų, didelis drėgmės lygio skirtumas nenustatytas. Žinant tai, kad su amžiumi oda praranda savybę sulaikyti drėgmę, ši egzosomų savybė yra puikus pasirinkimas senėjančios odos priežiūroje!

Bet tai dar ne viskas! Pieno egzosomos buvo tirtos kaip ingredientai, padedantys pagerinti kitų ingredientų, pvz., vitamino C, retinolio ar peptidų, įsiskverbimą į gilesnius odos sluoksnius. Nustatyta, kad pieno egzosomos vos po 1 val. prasiskverbė pro epidermį ir pasiekė dermą [1]. Tokie tyrimai, atlikti su pelių oda, pademonstruoja, kad egzosomos gali būti pritaikytos kosmetikos gaminiuose kaip ingredientai, padedantys kitų ingredientų pernašai.

Egzosomų tyrimai, įskaitant klinikinius tyrimus su žmonėmis pastaraisiais metais stipriai pažengė į priekį. Tai yra unikalus, dar iki galo neatrastas ingredientas, kuris kelia jaudulį ne vienam kosmetikos chemikui. Atsakingai pasirinkus kosmetikos produktus su šiuo ingredientu, galite pasiekti puikių savo odos rezultatų. Tad nebijokite ir integruokite naujus mokslinius atradimus į savo odos priežiūros rutiną!

Naudota literatūra:

[1] WU, Xue, et al. Large-Scale Isolation of Milk Exosomes for Skincare. Pharmaceutics, 2024, 16.7: 930.

[2] SIMPSON, Richard J., et al. Exosomes: proteomic insights and diagnostic potential. Expert review of proteomics, 2009, 6.3: 267-283.

[3] VAN NIEL, Guillaume; D'ANGELO, Gisela; RAPOSO, Graça. Shedding light on the cell biology of extracellular vesicles. Nature reviews Molecular cell biology, 2018, 19.4: 213-228.

[4] LU, Lu, et al. Novel roles of bovine milk‐derived exosomes in skin antiaging. Journal of Cosmetic Dermatology, 2024, 23.4: 1374-1385.