Visa tiesa apie azelaino rūgštį

Visa tiesa apie azelaino rūgštį

Azelaino rūgštis pastaraisiais metais tapo vienu iš labiausiai linksniuojamų ingredientų dermatologijoje ir kosmetologijoje. Pastebėjome, kad daugeliui vis dar neaišku, kokiai odos problemai esant reikėtų rinktis šią rūgštį ir kokios pagrindinės jos funkcijos. Todėl su kartu su Moon/Cosmetics komanda paruošėme trumpą apžvalgą apie šį populiarų ir veiksmingą ingredientą.

Azelaino rūgštis yra ganėtinai neseniai atrastas ingredientas – maždaug 20 amžiaus pabaigoje. Mokslininkai, tyrinėjantys grūdų fermentacijos procesus, atrado šią rūgštį ir ėmė intensyviai ją tyrinėti. Ar žinojote, kad pradžioje ji buvo naudojama kaip maisto priedas ir tik vėliau mokslininkai atskleidė jos naudą esant įvairioms odos būklėms? Azelaino rūgštis pasižymi unikaliomis antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios nenuginčijamai suteikia labai daug privalumų kosmetikos produktams.

Kas yra azelaino rūgštis?

Azelaino rūgštis nepriklauso nei AHA, BHA nei PHA rūgščių grupėms. Ji yra dikarboksirūgštis, turinti unikalias savybes ir kurios skiriasi nuo anksčiau minėtų rūgščių grupių. Nors ši rūgštis randama natūraliuose šaltiniuose, kosmetikos gaminiuose naudojama sintetinė azelaino rūgštis, kuri yra daug saugesnė ir veiksmingesnė odos priežiūroje!

Pakalbėkime apie šios rūgšties savybes (funkcijas).

Azelaino rūgštis turi keletą pagrindinių funkcijų, kuomet ji naudojama kaip aktyvusis ingredientas įvairiuose kosmetikos gaminiuose. Visų pirma, ji efektyviai kovoja su įvairiomis bakterijomis, esančiomis ant odos paviršiaus ir netgi porose, todėl mažina uždegimus ir aknės pažeistos odos problemas. Trumpai tariant, azelaino rūgštis pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Be to, ši rūgštis mažina uždegimą ir raudonį, kuris dažniausiai būna susijęs su rožine (rosacea) ir akne. Taigi, azelaino rūgštis turi priešuždegiminį poveikį odai. Kaip ir daugelis rūgščių, azelaino rūgštis turi keratolitinį veikimą, o tai reiškia, kad ji skatina negyvų odos ląstelių pasišalinimą nuo odos paviršiaus ir taip užkerta kelią porų užsikimšimui. Daugeliui dar mažai žinoma, bet ši rūgštis mažina pigmentaciją ir suvienodina odos toną.

Kokiai odos probelmai padeda azelaino rūgštis? Atsakymas gana paprastas: azelaino rūgštis gali būti naudojama esant rožinei, aknei, pigmentacijai, įvairiems odos uždegimams bei smulkioms raukšlelėms ar odos tekstūros nelygumams.

Azelaino rūgštis: auksinis standartas rožinės pažeistai odai.

Azelaino rūgštis mažina rožinės sukeltą odos uždegimą keliais būdais. Pirmiausia, ji slopina specifinių odos ląstelių - keratinocitų - dalijimąsi, dėl to sumažėja porų užsikimšimas ir rožinei būdingi bėrimai. Antra, dėl savo antibakterinių savybių azelaino rūgštis mažina bakterijų, kurios gali sukelti ar pabloginti uždegimą, skaičių. Ir galiausiai, ji tiesiogiai veikia uždegiminius mediatorius (molekulės, kurios atsakingos už uždegimą) odos ląstelėse, taip mažindama raudonį ir uždegimą.

Apie šį ingredientą išsiaiškinome daug, tačiau yra dar vienas svarbus faktas, kuris susijęs su įvairiomis odos reakcijomis, naudojant kosmetikos produktus su azelaino rūgštimi. Taigi, naudojant gana aukštos koncentracijos produktus su šia rūgštimi (tai gali būti nuo 10 iki 15%), galite susidurti su šiomis laikinomis odos reakcijomis:

  1. Lengvas odos paraudimas ir kaitimas. Tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių pojūčių, pradėjus naudoti azelaino rūgštį. Galite pastebėti lengvą odos paraudimą ir šiltumo pojūtį, ypač pirmosiomis naudojimo minutėmis. Šie simptomai paprastai yra laikini ir turėtų išnykti, kai oda pripranta prie produkto.
  2. Odos niežulys ar deginimo pojūtis. Kai kurie jautresnės odos savininkai gali jausti nedidelį niežėjimą ar deginimo pojūtį, ypač pirmą kartą naudojant produktą su azelaino rūgštimi. Šie pojūčiai dažniausiai yra nežymūs ir išnyksta po kelių produkto naudojimų.
  3. Odos išsausėjimas ar pleiskanojimas. Dėl azelaino rūgšties keratolitinio poveikio, kuris skatina negyvų odos ląstelių pasišalinimą, galite pastebėti padidėjusį odos sausumą ar net pleiskanojimą. Siekiant to išvengti, naudokite intensyviai odą drėkinančius produktus.

Tikimės, kad šis įrašas padės jums atrasti savo odai tinkamiausią sprendimą! Norime priminti, kad esame tam, kad padėtume jums kurti savo unikalią odos istoriją. Todėl drąsiai kreipkitės į mūsų odos priežiūros specialistus, kurie pasiruošę atsakyti į visus jūsų klausimus.