Kuo skiriasi sausa oda nuo dehidratavusios?

Kuo skiriasi sausa oda nuo dehidratavusios?

Ar žinojote, kad labai lengvai galima sumaišyti sausos odos tipą nuo išsausėjusios (dehidratavusios)? Šiame įraše padėsime jums suprasti, kokie yra esminiai sausos odos tipo ir dehidratavusios odos būklės skirtumai ir svarbiausia - kaip abiem atvejais prižiūrėti odą.

Ne paslaptis, kad odos dehidratacijos priežastys gali būti įvairios. Tačiau kodėl mūsų oda dehidratuoja ir su kuo tai yra susiję?

Odos dehidratacija – tai yra laikina odos būklė, kai ląstelėse trūksta vandens, o viena iš daugelio priežasčių yra ne tik nepakankamas vandens vartojimas, bet ir nepilnavertė mityba ir netinkama odos priežiūra. Šiai odos būklei didelę įtaką daro aplinkos sąlygos: pernelyg šaltas ar sausas oras. Be to, dehidratacija dažnai pasireiškia senstant, nes su amžiumi oda praranda gebėjimą išlaikyti tinkamą drėgmės lygį. Įdomu tai, kad tam tikri genetiniai veiksniai taip pat gali būti susiję su tokia odos būkle!

Taigi, sutrikus odos apsauginei funkcijai, o tiksliau hidrolipidiniam barjeriui, oda negali išlaikyti drėgmės. Toks procesas kitaip dar vadinamas transepiderminiu vandens netekimu ir dėl to oda dehidratuoja. Odos dehidratacijos požymiai pasireiškia odos sausumu ir šiurkštumu, paraudimu, pleiskanojimu, niežėjimu, raukšlių atsiradimu, sumažėjusiu elastingumu ir spalvos netolygumu. Ši odos būklė gali pasireikšti bet kokiam odos tipui!

Netinkama odos priežiūra, o tiksliau – netinkamai parinkti odos priežiūros produktai, kurie neatitinka jūsų odos tipo ir būklės yra esminis dėmuo, kuris lemia odos dehidrataciją.

Priešingai nei odos dehidratacijos atveju, sauso odos tipo apsauginis barjeras yra nepažeistas, tačiau odoje esančios riebalinės liaukos natūraliai išskiria mažiau sebumo, kuris yra viena iš hidrolipidinio (apsauginio) barjero sudedamųjų dalių. Sausam odos tipui būdingas sausumas, jautrumas, retu atveju nuolatinis diskomfortas ir tokia oda greičiau sensta.

= Sausa oda yra tipas, kurio apsauginis barjeras yra sveikas, tačiau gamina mažiau lipidų (riebalų).

= Dehidratavusi oda yra odos būklė, kuomet odai trūksta ne lipidų, o vandens ir gali atsirasti dėl pažeisto apsauginio barjero.