Hialurono rūgštis: ką būtina žinoti?

Hialurono rūgštis: ką būtina žinoti?

Hialurono rūgštis (HA) ir įvairios jos formos yra vienas iš populiariausių ingredientų šiuolaikiniuose kosmetikos produktuose. Taigi, aptarkime, kas yra hialurono rūgštis ir kodėl ji yra tokia svarbi odos priežiūros produktuose?

Hialurono rūgštis yra didelės molekulinės masės cukraus molekulė ir kurią natūraliai galima rasti mūsų kūne. Tai viena svarbiausių molekulių, randamų terpėje tarp mūsų odos ląstelių.

Ar žinojote, kad maždaug 70 kilogramų sveriančio suaugusio žmogaus kūne yra apie 15 g hialurono rūgšties? O pusė šio svorio yra odoje!

Didžioji dalis odos hialurono rūgšties yra gilesniame sluoksnyje, dermoje, tačiau šiek tiek jos yra ir viršutiniame sluoksnyje, epidermyje. Ši rūgštis išskiriama į didelės molekulinės masės HA ir mažos molekulinės masės HA.

Mūsų odoje daugiausia yra didelės molekulinės masės hialurono rūgšties, kurios funkciją galima palyginti su kempinės - ji gali surišti 1000 kartų daugiau vandens nei sveria pati – 1 gramas tokio tipo HA gali surišti iki 6 litrų vandens. Taigi, hialurono rūgštis yra žinoma kaip beveik geriausias vandenį surišantis ingredientas -  išoriniame odos sluoksnyje padeda odai ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti vandenį. Be drėkinimo funkcijos, hialurono rūgštis palaiko odos elastingumą ir yra atsakinga už uždegimo mažinimą, pažeisto odos apsauginio barjero atkūrimą bei padeda mažinti raukšlių, atsiradusių dėl vandens netekimo, gylį. Taigi, esant įvairiems odos sudirgimams ar sausumui rekomenduojama naudoti produktus, savo sudėtyje turinčius būtent šią veikliąją medžiagą.

Hialurono rūgštį yra paprasta įtraukti į savo odos priežiūros rutiną, nes ji yra puikiai suderinama su daugybe kitų aktyviųjų ingredientų ir yra tinkama visų tipų odai. Hialurono rūgštį galima naudoti kasdien, iki dviejų kartų per dieną ir yra veiksmingiausia, kai jos koncentracija kosmetikos produkte yra nuo 1 iki 2%. Ypač patartina produktą su hialurono rūgštimi naudoti kartu su kitais produktais, savo sudėtyje turinčiais vitamino C arba glikolio rūgšties.